Η προβα του καλυτερου γαμου γινεται εδω!

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Πέντε χιλιάδες πολιτικοί γάμοι στο... προαύλιο της εκκλησίας - Να απαγορευτούν, ζητάει ο Μητροπολίτης Ρόδου


Θα απαγορευτούν οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ αλλοδαπών στο προαύλιο του ναού του Αγίου Παύλου στο ομώνυμο λιμανάκι της Λίνδου στη Ρόδο; Το ερώτημα προβάλλει γιατί η τοπική Εκκλησία εκφράζει την εντονότατη διαφωνία της για τις τελετές που κατά εκατοντάδες γίνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ζητάει από τον δήμο να μη χορηγεί πλέον άδειες στα μελλόνυμφα ζευγάρια. Στην υπόθεση παρενέβη και ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» ώστε να ικανοποιηθεί το θρησκευτικό αίσθημα των διαμαρτυρομένων αλλά και να συνεχίζεται το «έθιμο» που έχει κάνει ακόμη πιο γνωστή στο εξωτερικό τη Λίνδο και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου.

Oι τελετές στο προαύλιο της εκκλησίας άρχισαν πριν από μερικά χρόνια και οργανώνονται κυρίως από τουριστικά γραφεία της Αγγλίας που τις διαφημίζουν και διακινούν στη Ρόδο εκατοντάδες ζευγάρια κάθε χρόνο για να κάνουν τον πολιτικό τους γάμο. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 5.000 πολιτικοί γάμοι στο προαύλιο της εκκλησίας και μόνο φέτος από την αρχή του καλοκαιριού έγιναν 310 ενώ μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 600, σπάζοντας το περυσινό ρεκόρ που ήταν 550 γάμοι. «Κυριολεκτικά αυτήν την περίοδο δεν προλαβαίνουμε, και καθημερινά στον Αγιο Παύλο γίνονται 6-7 γάμοι την ημέρα», τονίζει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λίνδου κ. Παν. Ιδομενέας.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν πρόσφατα ο εφημέριος της εκκλησίας της Λίνδου πατέρας Σπυρίδων Λίγκος έστειλε επιστολή στον δήμο με την οποία ζητούσε όπως «από τον επόμενο χρόνο σταματήσει η τέλεση των γάμων στο προαύλιο του Αγίου Παύλου γιατί προκαλείται το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών ορθοδόξων χριστιανών». Διαμαρτυρίες. Το θέμα περιήλθε σε γνώση του Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος πρότεινε οι πολιτικοί γάμοι να μην απαγορευτούν τελείως και να γίνονται στην παρακείμενη προβλήτα του λιμανιού, αλλά φαίνεται ότι η πρόταση αυτή δεν γίνεται δεκτή από τη δημοτική αρχή. «Εχω γίνει δέκτης πολλών διαμαρτυριών και από κατοίκους της Λίνδου αλλά κυρίως από επισκέπτες, οι οποίοι διαφωνούν με την τέλεση των πολιτικών γάμων στο προαύλιο της εκκλησίας και ζητούν να απαγορευτούν να γίνονται στο χώρο αυτό, ενώ αντίθετα τάσσονται υπέρ της τέλεσης μόνο θρησκευτικών γάμων σύμφωνα με τους κανόνες της Ορθοδοξίας», δηλώνει ο μητροπολίτης.

Αντίθετος με την πρόταση είναι ο δήμαρχος Λίνδου κ. Μανώλης Παλλάς, οποίος υποστηρίζει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν προκαλείται το θρησκευτικό αίσθημα, τουναντίον προβάλλεται η Λίνδος στους ξένους σαν ένας τόπος από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Αλλωστε οι γάμοι δεν γίνονται μέσα στην εκκλησία, αλλά στον περίβολό της».

Η μικρή εκκλησία έχει κτιστεί στο ομώνυμο λιμανάκι της Λίνδου από όπου συνέχισε το ταξίδι του το 52 ο Απόστολος Παύλος κατά την τρίτη αποστολική περιοδεία του για τη διάδοση του χριστιανισμού. Μάλιστα στην εκκλησία χοροστάτησε πριν από τρία χρόνια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μαζί με τους ορθόδοξους θρησκευτικούς ηγέτες από όλες τις χώρες στις επισκέψεις που έκαναν σε ελληνικές πόλεις «στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

«Καλή επιχείρηση». Η τέλεση των πολιτικών γάμων στη Λίνδο θεωρείται μια «καλή επιχείρηση» από πλευράς διεθνούς προβολής, και όχι μόνο, για την περιοχή και τη Ρόδο γενικότερα. Σημειώνεται ότι εκτός από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου, πολιτικοί γάμοι γίνονται ακόμη στα σκαλοπάτια της Ακρόπολης της Λίνδου, σε ταράτσες παραδοσιακών σπιτιών και παραλίες. Και έπειτα από κάθε γάμο ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με τη συμμετοχή των δεκάδων συγγενών και φίλων των νεονύμφων που έρχονται από το εξωτερικό ειδικά για το γεγονός αυτό.

Ειδική υπηρεσία στον Δήμο Λίνδου ασχολείται καθημερινά με τις διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών αδειών τέλεσης των πολιτικών γάμων, που μαζί με τα παράβολα το κόστος μόλις που ξεπερνά τα 100 ευρώ, ο δε αρμόδιος αντιδήμαρχος που τελεί τον γάμο δεν έχει καμιά αμοιβή, παρά μόνο ένα ποτήρι παγωμένο νερό για να ξεδιψάσει από την αφόρητη ζέστη που επικρατεί συνήθως στο λιμανάκι!

Πηγή : Τα Νέα On Line

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

© Prova Gamou, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena